ERAKOSSA

Erakossa on vuonna 2014 alkunsa saanut yhden miehen yhtye, jota on kuvailtu suomirockin, punkin ja hiphopin yhdistelmäksi. Erakossa nimen takaa löytyvä Niko Ailamo on säveltänyt, sanoittanut, sovittanut ja tuottanut kaikki kappaleensa yksin sekä ohjelmoinut ja soittanut itse kaikki niillä kuultavat instrumentit. Hän on myös tehnyt valtaosan kappaleidensa musiikkivideoista.

Marraskuussa 2014 omakustanteena julkaistulla ”Löysään Hirteen” debyyttisinglellä Erakossa valittiin YleX-radiokanavan viikon kellaribändiksi, Radio Helsingin DLX Demo Shown:n viikon demoksi ja Radio Suomen Levylautakunnan voittajaksi. Tämän jälkeen kappale eteni YleX-radiokanavan soittolistalle sekä Pirita Pykäläisen ”viikon tehobiisiksi”. Löysiin Hirteen ylsi myös musiikkipalvelu Spotify:n viraalilistan sijalle 2 Suomessa.

Kappaleen aiheuttama huomio herätti myös musiikkialan kiinnostuksen ja alkuvuodesta 2015 Erakossa allekirjoitti sopimukset Sony Musicin ja Elements Musicin kanssa. Sony julkaisi yhden Erakossa EP:n kesällä 2015. Keväällä 2016 Ailamo ilmoitti omaehtoisesti lähteneensä Sonyltä hyvässä yhteisymmärryksessä levy-yhtiön kanssa, koska yhteistä näkemystä julkaistavista kappaleista ei syntynyt. Samassa yhteydessä taas omaehtoisesti julkaistu Nollaus-single nousi heti julkaisun jälkeen artistin suosituimmaksi kappaleeksi kaikissa suoratoistapalveluissa. Kaikkia Erakossa kappaleita on streamattu jo yhteensä yli miljoona kertaa verkon musiikkipalveluissa.

Yhden miehen orkesteri laajentuu livenä 3-5 henkiseksi kokoonpanoksi tilaisuudesta riippuen